Mimarlar: Revit, Rhino yada SketchUp, hangisin öğrenmeliyim?

Fotogerçekçi modeller, işbirliğine dayalı tasarım, çevre dostu yapılar ve sürükleyici deneyimler ekip üyelerinizin ilgisini çekiyorsa, bu makale başka bir sohbet başlatıcı olabilir.

Eskiden mimarların modellere, belgelere ve çizimlere daha fazla zaman harcadıklarını görmek alışılmadık bir durum değildi. Bu artık geçmişte kaldı! Gelişmiş araçların ortaya çıkışı, gelecek şeylerin şeklini tasarlamayı, test etmeyi ve görselleştirmeyi kolaylaştırdı. Hatalar olursa, maliyetli hatalara dönüşmeden önce bunları yakalamak ve düzeltmek kolaydır. Bu zengin özelliklere sahip yazılım araçlarının sağladığı kolaylık sayesinde yinelemeler ve yeniden çalışma bile sıkıcı görünmüyor.

Yeni çağ mimarlarının ve mühendislik firmalarının en büyük zorluklarından biri, doğru iş için doğru araçları kullanma görevidir. Yazılım seçimi söz konusu olduğunda, deneyimli profesyonellerin bile bazen şaşkına dönmesi şaşırtıcı değildir. Piyasada bulunan benzer araçların bolluğundan sorumlu olalım. Ancak seçim, kuruluşun özel gereksinimlerine bağlıdır. Bazı müşteriler, projeleri için yazılım araçları konusunda da özeldir.

Tasarım uzmanları tarafından kullanılan üç popüler aracın artıları ve eksileri aşağıda özetlenmiştir.

 

Revit

Güçlü, çok disiplinli bir BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) yazılımı olan Revit, projenizi görselleştirmenize, farklı tasarım çözümlerini test etmenize ve inşaat belgeleri oluşturmanıza yardımcı olur. Autodesk Raytracer işleme motoru, çekici ve fotogerçekçi modelleri hızlı ve doğru bir şekilde oluşturmanıza yardımcı olur. Mimarlar, iç mimarlar ve mühendisler arasında popüler olan Revit, karmaşık projeler için harika bir araçtır. Bir Autodesk ürünü olarak, diğerleri arasında işbirliği, 3B yazdırma ve analitik için bir dizi seçenekle birlikte gelir. Sera gazı emisyonlarının% 30’undan 1’i binalar sorumlu olduğundan, enerji verimli binalar inşa etme seçeneği dikkate değer bir özelliktir. Analitik araçlar, Revit kullanılarak tasarlanan tüm modellerin çevresel etkisini ölçmeye yardımcı olur. Uzmanlar, yapı mühendisliği ve fabrikasyon projeleri için ideal buluyor. Revit, hemen hemen her tür yapı elemanını içeren geniş bir bileşen kitaplığına sahiptir. Revit ayrıca ücretsiz bir deneme sürümüne sahiptir, böylece taahhütte bulunmadan önce yazılımı test edebilirsiniz.

Tasarım arkadaşlarınız BIM konseptinden pek memnun değilse, Revit sizin için uygun olmayabilir. İnşaat dokümantasyonu oluşturmak için harika olan araç, tasarım olanakları açısından bazı sınırlamalara sahiptir. Vurgusu estetik olan yeni tasarımcılar bunu kullanıcı dostu bulamayabilir. Revit, verileri eski sürümlerin formatlarına kaydetme özelliğine sahip değildir.

Hızlı ipucu: Bir bina modeline bir pencere mi eklemek istiyorsunuz? Revit, bir pencerenin nasıl göründüğünü ve bir binada ne yapması gerektiğini bildiği için onu çocuk oyuncağı yapar. Bu nedenle, istediğiniz pencere türünü seçin ve yazılım diğer her şeyi yapar!

Yenilikler: Revit 2020, PDF altlık desteği, Eliptik Duvarlar, göstergeler için kopyala-yapıştır işlevi ve üretim dışa aktarımları için bir uzantı dahil olmak üzere bir dizi geliştirmeyle birlikte gelir.

 

Rhino

Esnek bir tasarım aracı olan Rhino (Rhinoceros) basit ve çok yönlüdür. Öğrenmesi oldukça kolay olan araç, son derece hassas 3D modeller oluşturmak için de mükemmel bir seçimdir. Rhino, herhangi bir 3B veya 2B modeli yüksek düzeyde doğruluk ve ayrıntıyla tanımlamaya yardımcı olan NURBS (Düzgün Olmayan Rasyonel B-Splines) matematik modelini takip eder. Kavramsal tasarım veya pürüzsüz eğriler düşünün, Rhino’yu düşünün. Ayrıca, küçük tasarım evleri veya başlangıçta çok fazla yatırım yapmaktan çekinenler Rhino’yu tercih ediyor. Unutmayın, bu dünyaya mal olmayan ama mükemmel değer sunan bir araçtır. Rhino ayrıca kullanıcıları için ücretsiz bir deneme sürümüne sahiptir.

Bazı uzmanlar Rhino’nun mimari tasarım için en iyi araç olmadığını savunuyor. Ayrıca animasyon ve gerçek zamanlı oluşturma için de harika değildir. Daha kullanışlı unsurların eklenmesi Rhino’yu gelecekte daha güçlü hale getirecektir. Rhino 6’daki geliştirmeler (gerçek zamanlı oluşturma seçeneği gibi) bu yönde bir adım olmalıdır.

Hızlı ipucu: Uyumluluk konusunda endişeli misiniz? Rhino seni gülümsetmeli! İyi haber şu ki, piyasadaki popüler tasarım, çizim, mühendislik, analiz ve animasyon yazılım araçlarının çoğu ile uyumludur.

Yenilikler: Rhino 6, çok sayıda üçüncü taraf bileşeni için bir temel görevi gören popüler ve sağlam bir geliştirme programı olan Grasshopper’ı içerir.

 

SketchUp

SketchUp (eski adıyla Google SketchUp), hem profesyoneller hem de amatörler tarafından kullanılan bir 3D modelleme CAD yazılımıdır. SketchUp, çok sayıda 3B modelin oluşturulmasına izin verir ve aynı zamanda büyük mimari projeler (örn. Peyzaj tasarımı) için de uygundur. Öğrenmesi daha kolay olan araç, etkileyici 3D görselleştirme araçları sayesinde iç tasarım için iyi bir seçimdir. SketchUp, gerçekçi 3B modeller oluşturmak için bir OpenGL oluşturucuya sahiptir. Dahası, SketchUp üstün müşteri desteği ile tanınır. Bir teknik sorunla mı karşılaştınız? Sadece destek ekibiyle bağlantı kurun ve hemen bir çıkış yolu bulabilirsiniz! SketchUp ayrıca ücretsiz bir sürüm sunar.

Birçok hobi tasarımcısı ve öğrencisi SketchUp’ın sağladığı deneyimi sever. Profesyoneller, AutoCAD ve Canva gibi diğer popüler araçlarla konuşma yeteneğinden yoksun olduğundan şikayet ediyorlar. Karmaşık modelleme veya eskiz özelleştirme, SketchUp’ta zorlu bir iş haline gelebilir. Dahası, bazı hayati mimari araçlardan (örneğin ev sihirbazı) yoksundur.

Hızlı ipucu: 3D için ne kadar iyi? SketchUp, iç tasarım, mimari tasarım ve peyzaj tasarımı genelinde 3B modelleme projeleri için akıllı bir araçtır. Patentli “Çek ve İt” aracı, tasarımcıların herhangi bir 2D tasarımı kolayca 3D’ye çıkarmasına olanak tanır.

Yenilikler: SketchUp 2020’de Outliner, Sınırlayıcı Kutulardaki Grips, Gizli Nesneler, Model Görünümleri ve daha fazlası gibi oyunun kurallarını değiştiren bazı geliştirmeler var.

 

Sonuç olarak

Revit, Rhino ve SketchUp’ın birçok benzerliği ve farklılığı vardır. Ancak doğru aracı seçme görevi, kuruluşa veya özellikle kullanıcılara özgü birçok faktöre bağlıdır. Bazen rahatlık her şeyden daha önemlidir. Tasarımcılarınızın çoğu bir yazılım üzerinde çalışıyorsa, yükseltmeden önce iki kez düşünmeniz gerekir.

Bütçe, proje boyutu, beceri setleri, işlevler, ölçeklenebilirlik ve esneklik, en uygun aracın seçimine yardımcı olan birincil kriterlerden bazılarıdır. Bazı durumlarda, birden çok yazılım aracının kombinasyonu daha akıllıca bir karar olabilir.