Dış Mekan Fotoğraf Çekimi

Dış mekan ve açık havada çekim yapmak, fotoğrafçılara bir takım teknik zorluklar sunar. Prosedürünüzü uyarlamanızı gerektirebilecek diğer ortamlarda çekim yaparken olduğundan daha az kontrole sahip olacaksınız. Öte yandan, dış mekanda çekim yapmak, çok çeşitli konulara ve olanaklara erişmenizi sağlar. Bu olanaklardan yararlanmak için iyi hazırlanmanız gerekir.

 

Dış Mekan Fotoğraf Çekimi

[gm album=184]

[gm album=185]

[gm album=199]

[gm album=186]

[gm album=187]

 

Diğer fotoğraflar için tıklayınız.

 

Dış mekan fotoğrafçılığı için en iyi aydınlatma, büyük ölçüde nerede, ne zaman ve ne çektiğinize bağlıdır. Farklı fotoğrafçılık stilleri, optimum aydınlatmayı elde etmek için farklı ekipman ve teknikler gerektirir. Bu, özellikle dışarıda olduğunuzda ve çevrenizin insafına kaldığınızda geçerlidir.

İçeride çekim yaparken, mizanseninizi oluşturan ışığı, gölgeyi, arka planı ve diğer faktörleri daha kolay kontrol edebilirsiniz; bu, çerçeve içindeki (veya çerçevedekileri etkileyen) her şeye atıfta bulunan bir sinematografi terimidir. Bu unsurları kontrol etmek, dışarı adım attığınız anda kesinlikle daha zor.

Zorluklara rağmen, dış mekan fotoğrafçılığı da çok faydalı olabilir. Bir stüdyonun içinde pitoresk manzaraları veya vahşi hayvanları fotoğraflayamazsınız. Dışarıda çekim yapmak, doğal ışıktan yararlanmanıza da olanak tanır. Aşağıda, bir sonraki dış mekan çekiminize yeterince hazırlanabilmeniz için, stile göre ayrılmış, aydınlatma için bazı dış mekan fotoğrafçılığı ipuçlarını derledik.

Altın saat, dış mekan portreleri için de iyi bir zaman olabilir, ancak iyi hazırlanmanız gerekir. Doğal ışık söz konusu olduğunda, özellikle ışığın birkaç dakika içinde çarpıcı biçimde değişebildiği altın saatte zamanlama çok önemlidir. Işık sürekli değişeceğinden, tutarlı bir görünüm ve his ile birden fazla portre çekmek zor olacaktır.

Gün ortasında portre çekerken lensinize giren ışık miktarına dikkat etmelisiniz. Parlak, güneşli bir günde ışık, sert gölgeler oluşturacak ve konunuzun ten tonunu temizleyebilir. Nesneyi gölgeli bir alana veya yüzüne sert bir ışığın çarpmadığı bir konuma taşımanız önerilir.

Muhtemelen karşılaşacağınız bir diğer sorun, aşırı pozlanmış bir arka plandır. Dolgu flaşı, bu sorunu düzeltmek için kullanabileceğiniz bir tekniktir. Bir kamera flaşı kullanımını gerektirecektir. Fotoğraf makinenizdeki yerleşik flaş işe yarayabilir, ancak kendinizi çok fazla portre çekerken bulursanız, muhtemelen daha güçlü bir harici flaşa yatırım yapmaya değer.

İlk olarak, çekiminizin arka planının doğru şekilde pozlanması için kameranızdaki ISO ve diyaframı ayarlayın. Bu, konunuzu karanlık yapacak, ama sorun değil. Fotoğrafı çektiğinizde, flaş, arka planı etkilemeden nesnenizi aydınlatacak ve böylece eşit pozlanmış bir fotoğraf elde edilecektir. Mükemmel pozlamayı elde etmek için flaşınızdaki veya kameranızdaki ayarları yapmanız veya öznenizle aranızdaki mesafeyi değiştirmeniz gerekebilir. Öznenin yüzünün iyi aydınlatılmış olmasını, ancak flaş kullandığınız belli olacak kadar parlak olmamasını istiyorsunuz.

Optimum pozlama için hangi kamera ayarlarını kullanmanız gerektiğini hesaplamak için bir ışık ölçer de kullanabilirsiniz. Çoğu kamerada yerleşik bir ışık ölçer bulunurken, daha az güvenilirdirler. Konunuzdan yansıyan ışık miktarı olan yansıyan ışığı ölçerler. Alternatif olarak, harici bir ışık ölçer nesnenize ne kadar ışık düştüğünü ölçecektir. Metreyi yüzlerine yakın tutarak ve ışık kaynağına doğru çevirerek, nesnenizin iyi bir şekilde pozlanması için kullanılacak tam kamera ayarlarını size söyleyecektir. Metreyi bir flaşla birlikte bile kullanabilirsiniz.