Renk Düzeltme veya Renk Derecelendirmesi nedir?
Renk Düzeltme veya Dereceleme, bir görüntüdeki renkleri değiştirmenin tekniğidir. Bu, sert bir değişiklik (kırmızı mavi) veya ince bir değişiklik (beyaz dengesi) olabilir.
Kelime düzeltme ve not verme arasındaki fark, gri bir alandır (pun intended). Renkler zaten mükemmelse onları değiştirmeye gerek yoktur. Renkleri değiştirirseniz, sanatsal ifadenizi (derecelendirme) veya düzeltme olarak adlandırabilirsiniz. Kırmızıyı maviye dönüştüren olağanüstü çaba olursa olsun, izleyiciler yalnızca final sürümünü görecekler.
Biraz genişletelim. Basitlik için renk düzeltme terimini kullanacağım. Neyse ne.
Piksel – piksel renk değişikliği
Yukarıdaki resme bak. Renk düzeltme, bir piksel rengini başka bir renge çeviriyor. Bu kadarıyla.
Her şey “nasıl yaptınız” bölümüyle ilgilidir.
Seçici renk düzeltme
Bir görüntünün birçok piksellik bir koleksiyon olduğunu biliyoruz. Seçici renk düzeltme, yalnızca ihtiyaç duyduğumuz pikselleri seçme ve değerlerini değiştirme sanatıdır.
Seçici renk düzeltmesinde yer alan dört ana sorun grubu vardır. Bir göz at:
Renk düzeltmedeki dört zorluk grubu:
- Belli bir renk seçme problemi
- Belirli bir piksel seçme problemi
- İki yakın piksel arasındaki farkı belirleme sorunu
- Insan yetersizliği sorunu
Belli bir renk seçme problemi
İlk kılavuzda dokuz piksel gösteriliyor. Turuncu pikseli izole etmek ve değerini değiştirmek istiyorsak, o pikselin tam renk değerlerini bildiğimiz takdirde bunu yapabiliriz.
Her pikselin Kırmızı, Yeşil ve Mavi bileşeni (RGB) bulunduğundan, her bir bileşen için değerlerin ne olduğunu tam olarak bilmeliyiz. Bu, ‘insan anlayışı’ problemi değil, matematik için bir problem. Yazılım sadece bir avuç algoritma.
Belirli bir piksel seçme problemi
İkinci ızgarada dokuz kırmızı piksel bulunur, hepsi aynıdır. Renk bilgisiyle izole edemiyorsanız, gruptan belirli bir pikseli nasıl seçersiniz?
Çözüm, tam piksel konumunu belirten, maskeleme, izleme ve diğerlerini içeren bir grup tekniğidir.
İki yakın piksel arasındaki farkı belirleme sorunu
Üçüncü tablo sekiz kırmızı pikseli ve biri ‘çok kırmızı’ görünmüyor. Şimdi, bu pikselin tam renk değerlerini bilseydiniz, ilk yöntemi kullanarak onu ayırt edebilirsiniz.
Buradaki benzersiz zorluk, algoritmanın (ve insanın) piksellerin birbirinden ne kadar farklı olduğundan çok emin olmadığı zamandır. Pürüzsüz gradyanlar bazen bir algoritmanın cehennemini karıştıran tonalitede yaygın. Bantlama popüler bir örnektir.
Bu sorunun temelinde kullanılan ‘matematik türü’ yatmaktadır. 32-bit Float’da Çalışmanın Avantajları üzerine yazdığım yazı bu konuyu biraz aydınlatmalıdır.
Piksellerle uğraşmayı düşünmenin yanlış olduğunu düşünmeyin. Bir bilgisayarın dokuz pikselle uğraşması neredeyse hiç zaman almaz. 1080p’lik bir çerçeve yaklaşık iki milyon pikseldir. 4K yaklaşık 8 milyon pikseldir. Saniyede 24 karede 4K video saniyede yaklaşık 200 milyon pikseldir.
Bunu bir piksel piksel temelinde yapamazsınız. Zorlukları en aza indirgemek koşuluyla, bu zorlukların üstesinden gelmek, bir bütün olarak matematik dehası gerektirir.
Dördüncü sorun insan yetersizliğidir. Gözlerimiz mükemmel değil. Miss Digital’ın sürülmesinde bu konuya yeterince detay verdim.
Renk düzeltme uygulamaları
Renk düzeltme uygulamaları temelde bir dizi algoritmadır. Bir algoritma yazarsanız, (çoğu NLE’de bulunan) bir özellik veya eklenti (eklenti olarak satın alabilecek veya indirebileceğiniz bir şey) olabilir.
Renk düzeltme görevine ayrılmış bir sürü algoritma, bir uygulama veya yazılım yapar. Kaputun altında, hepsi aynı şeyi yapıyor. Farklılıklar, matematik kalitesinde değil ayrıntılarda yatar.
En sevdiğim renk düzeltme ve derecelendirme uygulaması Adobe After Effects’ten geliyor, görünebilir şaşırtıcı. En zor görevleri yerine getirmek için yeterli araçlara sahiptir.
Birkaç popüler özel renk düzeltme uygulaması:
- Blackmagic Design DaVinci Resolve
- Adobe Speedgrade
- Apple Renk
- Quantel Pablo
- SGO Mistika
- Filmlight Baselight
Birçok platformda veya NLE’de çalışan iki popüler eklenti şunlardır:
- Synthetic Aperture’s Color Finesse
- Red Giant Magic Bullet Colorista
RAW dosyaları henüz pişmemiş renk bilgisine sahip değildir ve hepsini mantıklı kılan ek algoritmalara ihtiyaç duyar. Birkaç popüler debayering uygulaması şunları içerir:
- RAW Therapee
- Adobe Lightroom
- Red Cine-X (Sadece Kırmızı RAW için)
- Blackmagic Design DaVinci Resolve